⌂ Home
Tillbaka
Sök:

Risotto

(4 port)

8 dl grönsaksbuljong, kycklingbuljong eller vatten med 2 buljongtärningar
4 dl rundkornigt ris, avorio- eller carnaroliris, risottoris
0,5 gul lök
3 klyftor vitlök
1 msk olja
2 msk smör
2 dl vitt neutralt vin
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
0,5 dl till 2 dl riven parmesan eller grano padana
200 gram färsk svamp, ex. 8 färska champinjoner eller annan svamp alt. en deciliter torkad svamp
(ev kyckling)

Mät upp buljongen i en kanna. Fräs ris och finhackad lök + vitlök i olivolja och smör i en stor kastrull. Salta och peppra. Tillsätt vinet, rör om och koka upp. Koka risotton på medelvärme i 25 minuter, rör då och då samt tillsätt buljong efter hand som risotton kokar ner. Fräs svamp och ev kyckling i smör i separat stekpanna under tiden. Tillsätt riven ost och ev. en klick smör i risotton. Vänd gärna ner hälften av svamp och kyckling i risotton och garnera med resten, och mer riven ost.